Setelah berhari-hari tiada kesempatan nak masak..
Akhirnya, hari ini dapat jugak melepaskan gian di hati nak memasak...
Selepas abeh je kelas Kimia Industri pukul 1 td...
Cepat2 serbu kedai runcit depan Campus..hehe
So... Today... Saya nak msak apa eh???
Hmm.. disebabkan badan yg masih kepenatan + baju yg masih belum dibasuh + Kelas TENIS pada sebelah petangnya... Masak yg simple2 sudah kan.. :-)
Masak ap yg simple + cepat + mudah + sedap + Berselera untuk diterima dek tekakku..??
Dah tentulah sup...
Maka... terhasillah sup fishbolku yg tak seberapa...
Bahan-bahannya ialah :-
Fishball... Sebungkus pun da cukup... (untuk 2 orang makan)
Kiub ayam... Satu kiub dah la eh... Penambah rasa...
Sup bunjut adabi....
Ubi Kentang... 1 atau 2 biji...
Bawang merah dan bawang putih...
Minyak untuk menumis
Air secukupnya
Okey... skng jom tengok macam mana saya yg x berapa pandai nak masak nie memasak sup.. ngeee~
Pertama... tumis bawang sampai kekuning-kuningan... masukkan juga sup bunjut... tumis bersama...
Lepas tue... masukkan fishball... goreng seketika...
Kemudian... masukkan air secukupnya... tunggu sampai mendidih...
Lepas air da mendidih.. masukkan kiub/ pati ayam ke dalam periuk...
Kemudian... masukkan ubi kentang ke dalam periuk... Tunggu sehingga ubi empuk...
Siap untuk dihidang...
Simple bukan... Kejap je masak sup nie tadi...
Tips : Kalau dah masukkan pati ayam ke dalam sup, tak perlu lagi + garam + ajinamoto...
0 comments:
Post a Comment